Τί είναι οι Ευρυαγγείες Κάτω Άκρων;
Αποτελούν την πλέον πρώιμη, αλλά και συχνότερη εκδήλωση της Φλεβικής Ανεπάρκειας...
Υπάρχουν διάφορες κατατάξεις και κατηγοριοποιήσεις των ευρυαγγειών, αλλά η αναφορά τους εδώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την παρακάτω χρήσιμη κλινική επισήμανση.
Τύπος I: Τηλαγγειεκτασίες
Όταν η προσβολή αφορά φλεβίδια διαμέτρου μικρότερα του 1 χιλιοστού, τότε αποκαλούνται επιστημονικότερα Τηλαγγειεκτασίες.
Ήξερες ότι...;
Η λέξη έχει αρχαιοελληνική προέλευση και σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα αγγεία έχουν διαταθεί τόσο πολύ, που γίνονται πλέον ορατά και από μακριά. Η ίδια ακριβώς λέξη χρησιμοποιείται και στην αγγλική βιβλιογραφία, δηλαδή telangiectasia ή telangiectasis.
Οι Τηλαγγειεκτασίες έχουν χρώμα ζωηρό ερυθρό ή και ιώδες, ενώ, βάση ορισμού τους είναι διατεταμένες - αλλά μη ψηλαφητές - ενδοδερμικές ή και υποδόριες φλέβες.
Τύπος II: Δικτυωτές και Αραχνοειδείς φλέβες
Στην περίπτωση που η προσβολή αφορά φλεβίδια, μεγαλύτερης διαμέτρου, δηλαδή από 2 έως 4 χιλιοστά, τότε αναφερόμαστε επιστημονικά σε Δικτυωτές και Αραχνοειδείς φλέβες (αγγλική βιβλιογραφία, reticular and spider veins).
Αυτές αναπαριστούν και πάλι διατεταμένες - αλλά μη ψηλαφητές - ενδοδερμικές ή και υποδόριες φλέβες, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της προσβολής της νόσου της Φλεβικής Ανεπάρκειας.
Οι παθολογικές αυτές φλέβες έχουν συνήθως βαθύ ιώδες, έως και μπλε χρώμα. Δημιουργούν χαρακτηριστικούς σχηματισμούς σε διάφορες περιοχές των κάτω άκρων, δίκην δικτύων ή ιστών αράχνης, ενώ είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε λεπτόσωμα άτομα με λευκό διαφανές δέρμα.
Μπορεί να υποδηλώνουν και σοβαρό πρόβλημα Φλεβικής Ανεπάρκειας;
Οι Τηλαγγειεκτασίες απαντώνται πρακτικά σε όλες τις περιοχές των κάτω μελών και σε διάφορους μορφολογικούς και χρωματικούς συνδυασμούς και σχηματισμούς, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις δικτυωτές και αραχνειδείς φλέβες, καθώς και τους κιρσούς, δημιουργώντας έντονη αισθητική επιβάρυνση, ιδιαίτερα σε νέα άτομα.
Στην περίπτωση που έχουμε ευμεγέθεις, κυκλοτερείς σχηματισμούς αυτών στην περιοχή των σφυρών (corona phlebectasia), αυτό αποτελεί ένδειξη ότι μπορεί να συνυπάρχει ανεπάρκεια της σύστοιχης μείζονος σαφηνούς φλέβας σε ποσοστό 60-80% !
Πού οφείλεται η διαφορά στο χρώμα των ευρυαγγειών;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά στο χρώμα μεταξύ αυτών των μικροσκοπικών ανεπαρκών φλεβιδίων του δέρματος συσχετίζεται κυρίως με την περιεκτικότητα του αίματος που κυκλοφορεί στον αυλό τους σε οξυγόνο, δηλαδή με το εάν περιέχουν αίμα που έχει αποδώσει το οξυγόνο τους στους ιστούς ή όχι (οξυγονωμένο ή μη), αλλά και με την εν γένει αιμοδυναμική διαταραχή που συμβαίνει εντός του αυλού τους.
Δηλαδή, το ζωηρό ερυθρό χρώμα των τηλαγγειεκτασιών υποδηλώνει γενικώς την παρουσία οξυγονωμένου αίματος που κινείται γρήγορα εντός του αυλού των συγκεκριμένων αγγείων, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι φλεβίδια και όχι αρτηρίδια.
Αντιθέτως, το βαθύ μπλε χρώμα των αραχνοειδών και δικτυωτών φλεβών υποδηλώνει την ύπαρξη αμιγώς φλεβικού, δηλαδή μη οξυγονωμένου αίματος, το οποίο κινείται πολύ βραδύτερα.
Η εξήγηση του σχετικά παράδοξου αυτού γεγονότος οφείλεται στην ύπαρξη πολυάριθμων αναστομώσεων, μεταξύ των αρτηριδίων και φλεβιδίων του δέρματος (φυσιολογικές αρτηριοφλεβικές αναστομώσεις), οι οποίες οδηγούν σε απευθείας ανάμειξη του αίματος μεταξύ τους, φυσιολογικού φαινομένου που μπορεί ωστόσο να απορρυθμιστεί, στο πλαίσιο της προσβολής της μικροκυκλοφορίας του δέρματος από την Φλεβική Ανεπάρκεια.
Η διαφορά στο χρώμα μεταξύ των ποικίλων ευρυαγγειών δεν συσχετίζεται με την εξέλιξη ή και την κλινική βαρύτητα αυτών, πρακτικά μόνο έχει να κάνει με την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Πώς προκαλούνται οι ευρυαγγείες;
Προκαλούνται από την προσβολή του αυλού, αλλά και των βαλβίδων, των μετατριχοειδικών και άλλων φλεβιδίων του υποδορίου ιστού, αλλά και του δέρματος από την ίδια νόσο που προκαλεί τον σχηματισμό των μεγάλων κιρσών, το οίδημα, την λιποδερματοσκλήρυνση και τις άλλες κλινικές εκδηλώσεις της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου.
Το τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, είναι η εξασθένηση της σύσπασης του τοιχώματός τους, αλλά και η αδυναμία επαρκούς σύγκλεισης των βαλβίδων τους, στοιχεία που οδηγούν σε λίμναση του αίματος και διάταση του αυλού τους, οπότε και γίνονται ορατές δια γυμνού οφθαλμού, ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες τα αγγεία αυτά είναι δυσδιάκριτα.
Ποιοί οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες;
Υπολογίζεται ότι οι μισές και παραπάνω γυναίκες, θα εμφανίσουν ευρυαγγείες σε κάποια φάση της ζωής τους. οι οποίες αναμένεται να έχουν προϊούσα, επιβαρυντική εξέλιξη, ιδιαιτέρως όταν συνυπάρχουν:
- Κληρονομικότητα
- Παρατεταμένη ορθοστασία, καθιστική ζωή και έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- Παχυσαρκία ή αυξομειώσεις του σωματικού βάρους και δερματική χαλάρωση
- Πολυτοκία (περισσότερο από 2 εγκυμοσύνες) ή και εγκυμοσύνες σε μικρή ηλικία
- Μακροχρόνια χορήγηση αντισυλληπτικών σκευασμάτων
Τί ΔΕΝ αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα;
Αντιθέτως, δεν φαίνεται να παίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο:
- η χρήση υποδημάτων με ψηλά τακούνια
- η χρήση στενών ρούχων
- οι τοπικές θεραπείες στα κάτω μέλη, π.χ. LASER Αποτρίχωση (ή άλλες μορφές)
- οι θεραπείες αδυνατίσματος
- η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων
- η φυσιοθεραπεία με χειρομαλάξεις
Ευρυαγγείες Προσώπου (ή και Κορμού)
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι δυνατή η εμφάνιση ευρυαγγειών και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στον κορμό, αλλά και στο πρόσωπο.
Η αιτιοπαθογένεια αυτών δεν συσχετίζεται με αυτήν της Φλεβικής Ανεπάρκειας...
Συνηθέστερα, προκαλούνται από:
- Εκφυλιστικές αλλοιώσεις του τοιχώματος μικρών φλεβιδίων του δέρματος, στο πλαίσιο χρόνιων καλοηθών δερματοπαθειών (χαρακτηριστική είναι η ροδόχρους νόσος ή η ποικιλοδερμία Civate)
- Ιδιοσυστασικές διαταραχές του δέρματος, αλλά και συστηματικές παθήσεις, όπως είναι η ηπατική δυσλειτουργία ή και ανεπάρκεια
- Ορμονολογικές διαταραχές και παθήσεις, ιδίως σε γυναίκες αλλά και η λήψη φαρμάκων, όπως τα κορτικοστεροειδή και τα αντισυλληπτικά φάρμακα
Σε αυτές τις περιπτώσεις η εκτίμηση ή ενδεχομένως και η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεργασία με τους Ιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων (Δερματολόγων, Παθολόγων, Ενδοκρινολόγων κτλ) και μέσα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της υποκείμενης νόσου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θεραπεύονται οι ευρυαγγείες; Σκληροθεραπεία Ευρυαγγειών ή Laser Ευρυαγγειών;