close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

LASER Ευρυαγγειών


Μπορούμε να απαλλάξουμε τα πόδια μας από την αντιαισθητική εικόνα των "ιστών αράχνης"...


Η θεραπεία των ευρυαγγειών των κάτω μελών με τη χρήση καταλλήλων LASER είναι μια δοκιμασμένη εδώ και δεκαετίες τεχνική, με θετικά κλινικά αποτελέσματα.

Laser Ευρυαγγειών 1

Ποιά είναι τα διακριτικά χαρακτηριστικά των Lasers;

Στις ημέρες μας χρησιμοποιούνται διάφορα είδη LASER για την θεραπεία των ευρυαγγειών, αξιοποιούμενα διάφορες ιδιότητες τους. Τα επαγόμενα φαινόμενα από την ακτινοβόληση των αγγείων, αλλά και του δέρματος, σχετίζονται κυρίως:

 • με το μήκος κύματος της ακτινοβολούσας δέσμης
 • με την ισχύ της (εκφραζόμενη σε Watt ή Joules)
 • με τη συχνότητα (ποικίλη, 1 έως 3 MHz)
 • με τη διάρκεια παλμού (συνήθως, χιλιοστά του δευτερολέπτου, από 1,5 έως και 60 msec)
 

ΤΥΠΟΙ LASER ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ

 • Nd-YAG LASER 1064nm

Τα Nd-YAG 1064nm αποτελούν μετρίου προς υψηλού μήκους κύματος μονοχρωματική δέσμη φωτός, ικανή να απορροφάται κυρίως από το ύδωρ του τοιχώματος των ευρυαγγειών και που μπορεί να αποδώσει ανεπίπλεκτα ικανά ποσά θερμικής ενέργειας σε περιορισμένο σχετικά βάθος. Η αποδιδόμενη από αυτά ενέργεια είναι αντιστρόφως ανάλογη της διάρκειας παλμού, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 10 έως και 40 ή και 60 msec

Ευρύτατα χρησιμοποιούμενη είναι η συσκευή Gentle YAG (παραγόμενη από την εταιρεία Candela), η οποία έχει ως βασικό στοιχείο της δράσης της τον συγχρονισμένο ψεκασμό με κρυογόνο πριν, μετά και κατά την LASER ακτινοβόληση, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό επίπεδο αποτελεσματικότητας, αλλά και αναισθησίας

Laser Ευρυαγγειών 2
 • Pulsed-dye LASER 595nm

Τα Pulsed-dye 595nm αποτελούν δέσμη φωτός χαμηλού μήκους κύματος με εξαιρετική ικανότητα απόδοσης υψηλής θερμικής ενέργειας σε επιφανειακά, αλλά και βαθύτερα σημεία του δέρματος, στοιχείο που εξασφαλίζεται αρκετά αξιόπιστα με κατάλληλες ρυθμίσεις της διάρκειας παλμού (διάρκειας ακτινοβόλησης από 1,5 έως και 40 msec) και μάλιστα, περισσότερο αξιόπιστα σε σχέση με άλλα είδη LASER. 

Βασική και ίσως και μοναδική συσκευή αυτής της κατηγορίας αποτελεί η V-Beam Perfecta της εταιρείας Candela, η οποία έχει επίσης ενσωματωμένο στην λειτουργία της το μοναδικό σύστημα ψύξης του δέρματος με συγχρονισμένο ψεκασμό με κρυογόνο πριν, μετά και κατά την LASER ακτινοβόληση

Laser Ευρυαγγειών 3
 • Διοδικά LASER 810-980nm

Τα διοδικά σε διάφορα μήκη κύματος από 810 έως και 980 nm αποτελούν μέσου μήκους κύματος δέσμες φωτός, ικανές να αποδίδουν εστιακά, σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας σε αγγεία ευρισκόμενα σε βαθύτερα σημεία του δέρματος, χωρίς ωστόσο να προκαλούν ερεθισμό και εγκαύματα στους πέριξ ιστούς, αφού απορροφώνται εκλεκτικά κυρίως από την αιμοσφαιρίνη του αίματος των υποκείμενων αγγείων. 

Laser Ευρυαγγειών 4
 • LASER Alexandritis 755nm

Ο Alexandritis 755nm αποτελεί μικρού μήκους κύματος μονοχρωματική δέσμη φωτός και έχει την ικανότητα να αποδίδει μεγάλα ποσά θερμικής ενέργειας σε αγγεία ευρισκόμενα σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος. 

Laser Ευρυαγγειών 5

Πού στοχεύει η τεχνική της Θεραπείας Ευρυαγγειών με LASER;


Η θεραπεία των ευρυαγγειών με LASER (ακτινοβόληση με μονοχρωματική δέσμη φωτός σε διάφορα μήκη κύματος) στηρίζεται στην απόδοση θερμικής ενέργειας στο τοίχωμα αυτών των μικρών παθολογικών αγγείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σύσπαση του μέσου μυϊκού χιτώνα τους, σμίκρυνση του αυλού τους και επαγωγή μιας μετατραυματικής φλεγμονώδους αντίδρασης ικανής να προκαλέσει ινώδη συγκόλληση αυτών και στην συνέχεια, σταδιακή αποδόμηση και απορρόφηση τους.

Laser Ευρυαγγειών 6

Laser Ευρυαγγειών 7

Laser Ευρυαγγειών 8

Η χρονική διάρκεια της συνεδρίας είναι συνήθως ολιγόλεπτη (20 με 30 συνήθως λεπτά), ενώ θα πρέπει να τηρούνται και όλες οι σχετικές προδιαγραφές ασφαλείας, όπως είναι η εξασφάλιση ειδικού, ευάερου και επαρκώς φωτισμένου, χώρου με απουσία επιφανειών ικανών για αντανακλάσεις, καθώς και η χρήση κατάλληλων προστατευτικών ομματοϋαλίων από τον Ιατρό αλλά και απαραιτήτως από τον ασθενή.

Επίσης, εξίσου σημαντική είναι και η τοποθέτηση του σώματος του ασθενή σε αναπαυτική και άνετη θέση, συνήθως κατάκλισης.

Laser Ευρυαγγειών 9

Πονάει το LASER Ευρυαγγειών;


Η διάρκεια της ακτινοβόλησης είναι πολύ σύντομη (πρακτικά, κλάσματα του δευτερολέπτου) και, κατά αναλογία, και το δυσάρεστο για ορισμένους προκαλούμενο από αυτήν ενόχλημα.

Συνήθως, δεν απαιτούν κάποιου ιδιαίτερου είδους αναισθησία.

Οι θεραπείες αυτού του είδους οφείλουν και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι εξαιρετικά ασφαλείς, ανώδυνες και αποτελεσματικές για τον ασθενή.

Σημαντικότατος παράγοντας που συντελεί σε αυτό είναι ο τρόπος ψύξης του δέρματος, που επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους και μέσα με συχνότερο τον συγχρονισμένο με την LASER ακτινοβόληση ψεκασμό του δέρματος με διάφορα κρυογόνα.

Laser Ευρυαγγειών 10

Αυτός ο τρόπος ψύξης του δέρματος εξασφαλίζει:
 • την αναγκαία τις περισσότερες φορές, για την εκτέλεση αυτών των θεραπειών, αναισθησία
 • την προστασία των πέριξ των αγγείων ιστών από την ανεπιθύμητη απόδοση θερμότητας σε αυτούς (αποφυγή εγκαυμάτων)
 • και την κατάλληλη προετοιμασία των αγγείων, προκειμένου να απορροφήσουν αποτελεσματικότερα την θερμική ενέργεια της LASER ακτινοβολίας (preconditioning, πρόκληση αγγειοσύσπασης)
Σε άτομα ιδιαιτέρως ευαίσθητα ή σε περιπτώσεις εφαρμογής σε μεγάλες περιοχές του σώματος, μπορεί να δοθεί κάποιο αναλγητικό από το στόμα, μόνο του ή σε συνδυασμό και με κάποιο ήπιο ηρεμιστικό ή ακόμη και να εφαρμοσθούν τοπικά, αναισθητικά σκευάσματα (συνήθως ξυλοκαΐνης), ενώ η ανάγκη χορήγησης ενδοφλέβιας καταστολής είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Τί αποτελέσματα να περιμένω;


Η θεραπεία των ευρυαγγειών με LASER μπορεί να έχει:
 • Εξαιρετικά αποτελέσματα στην θεραπεία των γραμμοειδών κόκκινων ευρυαγγειών (τηλαγγειεκτασίες), χρησιμοποιώντας Nd-YAG 1064nm
   
 • Ικανοποιητικά αποτελέσματα στην θεραπεία των νεφελοειδών κόκκινων ευρυαγγειών (τηλαγγειεκτασίες) όταν χρησιμοποιείται Pulsed-dye-V-Beam 595nm
   
 • Ικανοποιητικά αποτελέσματα στην θεραπεία των επιφανειακών μπλε ευρυαγγειών (δικτυωτές και αραχνοειδείς φλέβες), επίσης με Nd-YAG 1064nm
   
 • Ικανοποιητικά αποτελέσματα στην θεραπεία των βαθύτερων μπλε ευρυαγγειών (δικτυωτές και αραχνοειδείς φλέβες), όταν χρησιμοποιήσουμε Diode 810-980nm ή Pulsed-dye-V-Beam 595nm ή ακόμη Alexandritis 755nm (και ιδιαιτέρως όταν έχει προηγηθεί και σκληροθεραπεία)
Laser Ευρυαγγειών 11

Laser Ευρυαγγειών 12


Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι...


...η χρήση των LASER Ευρυαγγειών αποτελεί ουσιαστικά μοναδικό τρόπο εξασφάλισης ενός άριστου και άρτιου αποτελέσματος στην προσπάθεια αποκατάστασης της αισθητικής επιβάρυνσης και επιπλοκών της Φλεβικής Ανεπάρκειας, βάζοντας ουσιαστικά την τελική "πινελιά" σε μια θεραπευτική διαδικασία που τις περισσότερες φορές είναι σύνθετη και πολυσταδιακή.

Γι αυτό το λόγο, πρέπει να γίνεται με προσοχή, με μεράκι και σεβασμό, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι δεν αποκαθιστούμε απλά και μόνο ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, αλλά και συγχρόνως την ψυχική διάθεση και ευεξία.

Τί πρέπει να γνωρίζω για την αποθεραπεία;

Κατά την άμεση μετεπεμβατική περίοδο, θα πρέπει από την πλευρά του ασθενούς να εξασφαλίζεται:

 • Η χρησιμοποίηση τοπικών σκευασμάτων με αντιφλεγμονώδη, αποιδηματική και ενυδατική δράση (συνήθως είναι μίγματα με βάση τα κορτικοστεροειδή ή και φυσικά προϊόντα, όπως η Arnica), για 3-4 ημέρες τουλάχιστον
 • Η αποφυγή έκθεσης των ακτινοβολούμενων περιοχών σε έντονη ηλιοφάνεια, σε όλη την διάρκεια αυτών των θεραπειών
 • Η ταυτόχρονη εκτέλεση άλλων ερεθιστικών για το δέρμα θεραπειών, όπως ξύρισμα, αποτρίχωση, μεσοθεραπείες κτλ
Laser Ευρυαγγειών 13

Υπάρχουν αντενδείξεις;


Οι αντενδείξεις για την εκτέλεση των συγκεκριμένων θεραπειών περιλαμβάνουν:
 • Σε ό,τι αφορά την εποχή του χρόνου, οι περίοδοι έκθεσης σε έντονη ηλιοφάνεια (καλοκαίρι), αφού αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αντιδραστικής μελάγχρωσης (καφέ ή κυανέρυθρες ή και μαύρες κηλίδες) στις ακτινοβολούμενες περιοχές του δέρματος, ιδιαιτέρως σε σκουρόχρωμους ασθενείς
 • Η ύπαρξη ενεργούς δερματικής λοίμωξης ή και άλλης σοβαρής χρόνιας δερματοπάθειας στα κάτω μέλη
 • Το γνωστό ιστορικό αντιδράσεων φωτοαευαισθησίας
 • Η πρόσφατη εκτέλεση άλλων ερεθιστικών θεραπειών
 • Η παρουσία πρόσφατου τραυματισμού στα σημεία
Laser Ευρυαγγειών 14

Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές;


Είναι γεγονός ότι (ιδιαίτερα κατά το παρελθόν) οι θεραπείες αυτού του είδους είχαν συσχετισθεί με σχετικά υψηλά ποσοστά αναποτελεσματικότητας, αντανακλώντας ουσιαστικά εξωγενείς παθογένειες που δεν σχετίζονται άμεσα με τη δράση της LASER ακτινοβόλησης των ευρυαγγειών.

Πολλές από τις αυτές τις αιτίες έχουν, επίσης, συσχετισθεί και με ανεπιθύμητες παρενέργειες ή και επιπλοκές από την χρήση της LASER ακτινοβόλησης στην θεραπεία των ευρυαγγειών, οι οποίες έχουν περιοριστεί σημαντικά στις ημέρες μας, ενώ στις περισσότερες φορές είναι αναστρέψιμες ή και εύκολα αντιμετωπίσιμες. 

Σημαντικότερη παρενέργεια από αυτές που παραμένουν είναι η πρόσκαιρη έλκυση μιας ήπιας, καλοήθους, μετατραυματικής φλεγμονώδους αντίδρασης στο ακτινοβολούμενο μαζί με τις ευρυαγγείες δέρμα, εκδηλούμενη με ερυθρότητα και περιορισμένη τοπική εξοίδηση αυτού (όχι έγκαυμα), η οποία υφίεται μέσα σε 2 με 3 ημέρες ακόμη και χωρίς καμία θεραπεία ή βοήθεια.

Laser Ευρυαγγειών 15

Αντιθέτως, στις ημέρες μας είναι εξαιρετικά σπάνια ή και απίθανη η εκδήλωση επιπλοκών (π.χ. η πρόκληση εγκαύματος πρώτου ή σπανιότερα δευτέρου βαθμού με ανάπτυξη έντονης ερυθρότητας, εξοίδησης, άλγους και φυσαλίδων με όρο ή και με λύσεις της συνέχειας του δέρματος και δημιουργία ελκών, η εγκατάσταση δύσμορφων ουλών ή εστιών μελάγχρωσης σε περιπτώσεις πρόκλησης σοβαρών εγκαυμάτων, η ανάπτυξη δυσμορφικών νεφελοειδών και εξαιρετικά λεπτών κόκκινων, τριχοειδών παθολογικών αγγείων συνεπεία μετατραυματικής νεοαγγειογένεσης (γνωστής και ως matting) και πάλι σε περιπτώσεις πρόκλησης σημαντικών θερμικών δερματικών βλαβών).

Laser Ευρυαγγειών 16


Οι λόγοι που οδήγησαν παλαιότερα, κυρίως, στα υψηλά ποσοστά αναποτελεσματικότητας της LASER θεραπείας ευρυαγγειών είναι:

 1.  Η ελλιπής, ή και η εσφαλμένη, προεπεμβατική αγγειολογική εκτίμηση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκτέλεση LASER ακτινοβόλησης για ευρυαγγείες χωρίς προηγουμένως να έχει αντιμετωπισθεί η ανεπάρκεια μεγαλυτέρων φλεβών ή και ακόμη και των σαφηνών φλεβών
   
 2. Η έλλειψη του κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού (συσκευών LASER). Σε αυτό το πλαίσιο, δυστυχώς, παρουσιάζονται ως LASER, θεραπευτικές μέθοδοι και μέσα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά (π.χ. συσκευές ηλεκτροφόρησης ή και πρόκλησης εγκαυμάτων με χρήση ραδιοκυμάτων, κρυογόνων ή υπερήχων κτλ)
   
 3. Η έλλειψη των επαρκών γνώσεων, εμπειριών και δεξιοτήτων άμεσα συνδεδεμένων με την απαραίτητη εκπαίδευση


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς γίνεται η θεραπεία με Ενδοαυλικό LASER Κιρσών;