close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Ιστορικό & Κλινική Εξέταση


Ο Αγγειοχειρουργός θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση, προκειμένου να αξιολογήσει τα συμπτώματα και να ελέγξει τα αντίστοιχα σημεία.

Αυτό είναι πρωταρχικό, ουσιώδες και αναγκαίο, αφού τόσο η επιβεβαίωση-αναγνώριση, όσο και η αξιολόγηση της βαρύτητας της νόσου μπορούν και πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο με την ενδελεχή κλινική Αγγειοχειρουργική εξέταση.

Διάγνωση 1

Υπερηχογραφική Εξέταση


Εφόσον κριθεί αναγκαίο, ειδικά σε περιπτώσεις που πρέπει να αποφασισθεί και σχεδιασθεί η δέουσα θεραπευτική αγωγή, θα χρειαστεί να γίνουν και συνδυασμένες λειτουργικές, αλλά και απεικονιστικές εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστούν και να καταγραφούν όλες οι θέσεις της φλεβικής παλινδρόμησης

Μεταξύ των εξετάσεων, θεμελιώδη θέση κατέχει η χρήση της Doppler υπερηχογραφίας (με έγχρωμη απεικόνιση της αιματικής ροής) ή ευρύτατα γνωστής ως Triplex, εξαιτίας της υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας της στον εντοπισμό της φλεβικής παλινδρόμησης.

Διάγνωση 2

Επεξήγηση εικόνας 1
Συσκευή υπερηχογραφήματος αγγείων-triplex

Με την έγχρωμη Doppler απεικόνιση, η ροή του αίματος εμφανίζεται χρωματίζοντας τον αυλό της φλέβας κόκκινο, όταν η ροή είναι προς την περιφέρεια (ανεπάρκεια), και μπλε, όταν η ροή είναι προς την καρδιά.
Διάγνωση 3

Επεξήγηση εικόνας 2
Έγχρωμη υπερηχογραφική απεικόνιση ροής στο άνω τριτημόριο του μηρού με στόχευση του ηχοβολέα ενάντια στη φορά της αρτηριακής ροής. Η ρύθμιση του μηχανήματος έχει γίνει έτσι ώστε η ροή αίματος με φορά προς τον ηχοβολέα να απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα, ενώ η ροή η οποία απομακρύνεται από τον ηχοβολέα να απεικονίζεται με μπλε χρώμα Παρατηρούμε ό,τι εντός του αυλού της Μείζονος Σαφηνούς και της επιπολής μηριαίας φλέβας απεικονίζεται ροή με μπλε απόχρωση, δηλαδή ροή προς την καρδιά, ενδεικτικό επάρκειας των εξεταζομένων φλεβών. Αντιθέτως, εντός της επιπολής μηριαίας αρτηρίας εμφανίζεται ροή με κόκκινη απόχρωση, δηλαδή ροή προς τα πόδια.

Διάγνωση 4

Επεξήγηση εικόνας 3
Έγχρωμη υπερηχογραφική απεικόνιση ροής στο επίπεδο της σαφηνομηριαίας συμβολής. Οι ρυθμίσεις του μηχανήματος έχουν γίνει όπως και στην προηγούμενη περίπτωση. Παρατηρούμε ό,τι τόσο η μείζων σαφηνής φλέβα όσο και η κοινή μηριαία φλέβα εμφανίζουν, εντός του αυλού τους, ροή με μπλε χρώμα, δηλαδή ροή με φορά προς την καρδιά, σημείο ενδεικτικό της επάρκειας τους

Διάγνωση 5

Επεξήγηση εικόνας 4
Έγχρωμη υπερηχογραφική απεικόνιση ροής στο επίπεδο της σαφηνομηριαίας συμβολής. Οι ρυθμίσεις έχουν γίνει όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις και η εξέταση έγινε σε όρθια θέση με εκτέλεση δοκιμασίας Valsava, δηλαδή πρόκλησης παλίνδρομης ροής. Παρατηρούμε ό,τι τόσο η περιοχή της σαφηνομηριαίας συμβολής όσο και η μείζων σαφηνής φλέβα εμφανίζουν, εντός του αυλού τους, ροή με κόκκινο χρώμα, δηλαδή ροή με φορά προς τα πόδια, ενδεικτικό ανεπάρκειας τους

Πυελική Ανεπάρκεια: Η ιδιαιτερότητα της απεικονιστικής εξέτασης...


Εξαιρετικά χρήσιμη είναι και η συνδρομή των υπερήχων και στη διάγνωση της πυελικής ανεπάρκειας (βλ. κιρσοί εγκυμοσύνης), προκειμένου να αναδειχθεί η ενδοπυελική προσβολή της νόσου, το εάν υπάρχουν δηλαδή κιρσοί γύρω από την μήτρα, τα παραμήτρια ή και τον τράχηλο.

Διάγνωση 6

Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι, με την χρήση των υπερήχων, η διάγνωση, αλλά και η εκτίμηση της βαρύτητας, είναι πολλές φορές δύσκολο να γίνει, εξαιτίας της έντονης πίεσης των ενδοπυελικών φλεβών από το κύημα, ιδιαιτέρως όσο αυτό αναπτύσσεται.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν επιτρέπεται και δεν χρησιμοποιούνται άλλα απεικονιστικά μέσα, όπως είναι η αξονική αγγειογραφία ή και η φλεβογραφία, αφού προδιαθέτουν την χρήση επιβαρυντικής για το έμβρυο ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Άλλες Απεικονίσεις


Διάγνωση 7

Επεξήγηση εικόνας 5
Δισδιάστατη απεικόνιση μείζονος σαφηνούς, σε επιμήκη διατομή του αυλού της, όπου εμφανίζονται οι γλωχίνες επαρκούς βαλβίδας κατά τη σύγκλειση τους


Διάγνωση 8

Επεξήγηση εικόνας 6
Δισδιάστατη απεικόνιση μείζονος σαφηνούς, σε εγκάρσια διατομή του αυλού της, μέσα στον οποίο εμφανίζεται θρόμβος

Διάγνωση 9

Επεξήγηση εικόνας 7
Κυματομορφή της ταχύτητας ροής σε ανεπαρκή μείζονα σαφηνή μετά από δοκιμασία μάλαξης-χάλασης της γαστροκνημίας

Διάγνωση 10

Επεξήγηση εικόνας 8
Κυματομορφή της ταχύτητας ροής σε επαρκή μείζονα σαφηνή μετά από δοκιμασία μάλαξης-χάλασης της γαστροκνημίας

Διάγνωση 11

Επεξήγηση εικόνας 9
Προεγχειρητική χαρτογράφηση με triplex των θέσεων της φλεβικής ανεπάρκειας σε ασθενής με σχηματισμό ευμεγεθών κιρσών εξαιτίας έντονης παλινδρόμησης στο οπίσθιο φλεβικό τόξο της κνήμης και στην ελάσσονα σαφηνή φλέβα από ανεπαρκή διατιτρώσα του μηρού και από ανεπαρκή σαφηνοϊγνυακή συμβολή. Την κλινική και υπερηχογραφική εκτίμηση ακολούθησε σχεδιασμός της χειρουργικής επέμβασης με επισήμανση με δερμογράφο όλων των φλεβών οι οποίες επρόκειτο να απομακρυνθούν κατά την διάρκεια του χειρουργείου