close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Θεραπεία Κιρσών με LASER (Ενδοαυλικό)


Η πιο σύγχρονη διεθνώς Laser τεχνική θεραπείας των κιρσών...


Η κατάλυση των ανεπαρκών σαφηνών φλεβών ή και των μεγάλων κλάδων αυτών με τη χρήση ειδικών καθετήρων-οπτικών ινών που εκπέμπουν ακτινοβολία Laser, παραγόμενη κυρίως από διόδους σε διάφορα μήκη κύματος (980 και, κυρίως, 1470nm)

...αποτελεί στις ημέρες μας την αποτελεσματικότερη και λιγότερο επιβαρυντική για τον ασθενή μέθοδο εξάλειψης των ενοχλημάτων, αλλά και των σημαντικών κλινικών επιπλοκών της Φλεβικής Ανεπάρκειας...

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 1

Πού στοχεύει η τεχνική της Θεραπείας Κιρσών με Ενδοαυλικό LASER;

Η συγκόλληση-αποκλεισμός των ανεπαρκών φλεβών οδηγεί σε άμεση κατάργηση των φαινομένων σιφωνίου, δηλαδή της παλινδρόμησης αίματος από το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο προς το επιπολής ή αλλιώς, σε άμεση απομόνωση του βραχυκυκλώματος στην επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.

Το χρονίως επιβαρυμένο εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο (εξαιτίας του ανεπαρκούς επιπολής δικτύου) αποκαθιστά την λειτουργική του επάρκεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναλαμβάνοντας με επικρατητικό τρόπο το έργο της φλεβικής επιστροφής.
 


Έτσι, οι πιέσεις μέσα στα φλεβικά στελέχη των κάτω μελών γίνονται φυσιολογικές, οδηγώντας σε υποχώρηση των οιδημάτων και των επιβαρυντικών ενοχλημάτων, αλλά και σε βελτίωση της ιστικής αιμάτωσης-απόδοσης οξυγόνου σε περιπτώσεις προσβολής από λιποδερματοσκλήρυνση και, κατ’ επέκταση, σε επούλωση των ελκών.

Πώς γίνεται η τεχνική της θεραπείας των κιρσών με Ενδοαυλικό LASER;


Οι επεμβάσεις μας γίνονται σύμφωνα με την διεθνώς κατοχυρωμένη επιστημονική πρακτική ως προς την εκτέλεση αυτών. Η διάρκεια τους είναι σύντομη, συνήθως γύρω στα 30-40 λεπτά όταν αφορούν ένα μέλος και 60-75 λεπτά όταν αφορούν δύο μέλη ή και περισσότερες από 2 ή 3 φλέβες συγχρόνως

Η μέθοδος συνίσταται στην εισαγωγή ενός ειδικού καθετήρα-οπτικής ίνας, διαμέτρου μικρότερης του χιλιοστού εντός του αυλού των ανεπαρκών φλεβών (συνήθως της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς), κατόπιν απλής παρακεντήσεως αυτού, υπό τοπική αναισθησία.

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 2

Ακολούθως, η οπτική ίνα οδηγείται έως και 1,5-2,5 εκατοστά από την συμβολή της επιπολής ανεπαρκούσας φλέβας με το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο που συνήθως είναι η σαφηνομηριαία ή η σαφηνοιγνυακή συμβολή.

Κατόπιν, γίνεται περιαγγειακή διήθηση της καταλυόμενης φλέβας με ειδικό παγωμένο αναισθητικό διάλυμα ξυλοκαΐνης και φυσιολογικού ορού, προκειμένου να εξασφαλισθεί αναλγησία αλλά και σύμπτωση-εναγκαλισμός μεταξύ της οπτικής ίνας και της φλέβας.

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 3

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 4

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 5

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 6

Στη συνέχεια γίνεται σταδιακή απόσυρση της οπτικής ίνας προς το σημείο εισόδου της στην φλέβα, ενώ συγχρόνως εκπέμπεται η ειδική Laser ακτινοβολία που απορροφάται κυρίως από το νερό του κυτταροπλάσματος των κυττάρων του φλεβικού ενδοθηλίου, αλλά και των μυϊκών κυττάρων του μέσου φλεβικού χιτώνα.

Έτσι, προκαλείται εξάχνωσή του και επακόλουθα, καταστροφή των αντίστοιχων κυττάρων, καθώς και μόνιμη σύσπαση του φλεβικού αυλού, οδηγώντας τελικά στην ινωτική συγκόλληση της ανεπαρκούσας φλέβας.

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 7

Η καταλυμένη φλέβα αποδομείται στην συνέχεια ολοκληρωτικά, έως την πλήρη απορρόφηση της από το περιβάλλοντα αυτή υποδόριο ιστό, μέσα σε 2 με 4 το αργότερο μήνες.

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 8

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 9


Δείτε περιγραφικά τη διαδικασία σε video:

 

Τί πρέπει να γνωρίζω για την αναισθησία;


Σε ό,τι αφορά την χρησιμοποιούμενη αναισθησία αυτή είναι συνήθως ο συνδυασμός ήπιας ενδοφλέβιας καταστολής (γνωστής και ως μέθης ή ζάλης) και της ανωτέρω περιγραφόμενης περιαγγειακής διήθησης της καταλυόμενης φλέβας με κάποιο διάλυμα παγωμένου φυσιολογικού ορού ή και Rnger Lactate και απαραιτήτως ξυλοκαΐνης.

Η διήθηση γίνεται στοχευμένα (υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση) και αφορά αυστηρά τον σχισμοειδή χώρο μεταξύ του επιπολής και του εν τω βάθει πετάλου της υποδόριας περιτονίας, όπου και εμπεριέχεται συνήθως η σαφηνής φλέβα.

Τί πετυχαίνουμε με τη Θεραπεία Κιρσών με Ενδοαυλικό LASER;


Συμπερασματικά, μετά από επέμβαση με Laser επιτυγχάνεται:
 • Ρύθμιση των βασικών αιμοδυναμικών διαταραχών της Φλεβικής Ανεπάρκειας και αποκατάσταση φυσιολογικής φλεβικής κυκλοφορίας στα κάτω μέλη
   
 • Σημαντική υποχώρηση του οιδήματος
   
 • Υποχώρηση των προεπεμβατικών ενοχλημάτων, όπως είναι η καυσαλγία, το βάρος, η κούραση, ο κνησμός και οι κράμπες
Χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ότι... «ξεκουράστηκαν τα πόδια τους»!

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 10
 • Σημαντική, συνήθως, βελτίωση της αισθητικής των προσβεβλημένων κάτω μελών
Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 11

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 12

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 13
 • Πλήρη ύφεση ήπιων δερματικών βλαβών, όπως είναι το φλεβικό έκζεμα, αλλά και μερική αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος των εστιών λιποδερματοσκληρυνσης (χωρίς ωστόσο να μπορεί επιτευχθεί η πλήρης ύφεση αυτής και ιδιαιτέρως, η υπέρχρωση του δέρματος, η οποία όταν εγκατασταθεί, αποτελεί δυστυχώς μόνιμη βλάβη)
Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 14
 • Ταχύτερη επούλωση των ελκών και σημαντικότατη μείωση του ρυθμού της υποτροπής τους ή και πλήρη αποφυγή αυτής (εφόσον δεν συνυπάρχουν κι άλλοι συνεργικοί παράγοντες φλεβικής στάσης εξαιτίας ανεπάρκειας της μυοφλεβικής αντλίας της γαστροκνημίας)
Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 15

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 16

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 17

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 18
 • Πρόληψη της εκδήλωσης των σοβαρότερων επιπλοκών της Φλεβικής Ανεπάρκειας, όπως είναι οι θρομβώσεις, η λιποδερματοσκλήρυνση, τα άτονα έλκη, οι υποτροπές κυτταρίτιδας και το δευτεροπαθές λεμφοίδημα (σε περιπτώσεις έγκαιρης και σχετικά πρώιμης αντιμετώπισης της νόσου)
Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 19

Αποτελέσματα ασθενών μας (πριν και μετά)

 

Τί πρέπει να γνωρίζω για την αποθεραπεία;


Η ανάνηψη των ασθενών είναι σύντομης διάρκειας, συνήθως λιγότερη της μίας ώρας. Η άμεση κινητοποίηση μετά από αυτές τις επεμβάσεις είναι βασική, ουσιώδης, δυνατή και επιβεβλημένη, αναπόσπαστο ουσιαστικά τμήμα της συνολικής θεραπευτικής διαδικασίας και συστήνεται σε όλους τους ασθενείς.

Ιδιαίτερες απαγορεύσεις δεν υπάρχουν, εκτός από την αποφυγή οδήγησης την ημέρα της επέμβασης.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών μας συστήνουμε την άμεση επιστροφή στην εργασία τους, δηλαδή την ίδια ή και την επομένη ημέρα, αναλόγως βεβαίως της φύσης αυτής και της ηλικίας και των αναγκών του ασθενούς.

Κατά την διάρκεια της πρώτης μετεπεμβατικής εβδομάδας συστήνεται η υποδόριος χορήγηση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους σε δόση προφύλαξης, καθώς και χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης μέχρι το μηρό, κλάσης 18-21 mmHg κατά τη διάρκεια της ορθοστασίας ή και της εργασίας, προς αποφυγή του συνήθους μετεπεμβατικού οιδήματος.

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 20

Συνήθως, δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παυσίπονο, εκτός από τις περιπτώσεις συνύπαρξης επιπλεγμένων ελκών που καθαρίζονται χειρουργικά την στιγμή της επέμβασης ή στην σπάνια περίπτωση ταυτόχρονης εκτέλεσης κιρσεκτομών.

Το συνηθέστερο μετεπεμβατικό ενόχλημα είναι η αναφορά ενός συσφιγκτικού ενοχλήματος σχετιζομένου με την χρήση των καλτσών, το οποίο υφίεται κατά την βάδιση ή την αφαίρεση των καλτσών και την τοποθέτηση των κάτω μελών σε ανάρροπη θέση, μέτρα τα οποία και συστήνονται.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της Θεραπείας Κιρσών με Ενδοαυλικό LASER;

Οι επεμβάσεις κατάλυσης των ανεπαρκών φλεβών με Laser είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και προτιμητέες στις ημέρες μας, σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστημονική μαρτυρία πραγματοποιώντας αυτές.

Υυπάρχουν 10 τουλάχιστον σημαντικότατα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μεθόδων ενδοαυλικής, θερμικής ή και χημικής κατάλυσης (ραδιοκύματα, καθετήρες με ατμό, σκληροθεραπεία με αφρό και ειδικές κόλλες).

1. Στερούνται σημαντικής μετεπεμβατικής νοσηρότητας, αφού είναι αναίμακτες, χωρίς τομές και δεν συνοδεύονται από μετεγχειρητικό πόνο, δημιουργία αιματωμάτων και λοιμώξεις τραύματος

2. Είναι εξαιρετικά ασφαλείς, απαλλασσόμενες σημαντικών μετεπεμβατικών επιπλοκών, όπως θρόμβωση (αφού εκτελούνται με περιορισμένη έκλυση της αντίδρασης τραύματος, ενώ παράλληλα επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση των ασθενών)

3. Δύνανται να πραγματοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων, ιδιαιτέρως έναντι του χειρουργείου, όπως σε ασθενείς με αμφοτερόπλευρη και πολυεστιακή νόσο, σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, παχυσαρκία, αυξημένη ηλικία, λήψη αντιπηκτικής αγωγής κτλ (αφού δεν απαιτούν αναισθησία και δεν έχουν σημαντική μετεπεμβατική νοσηρότητα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της συχνότερης αγγειακής πάθησης)

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 21

4. Δεν απαιτούν γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία, αλλά μόνο τοπική (υποδόριος εξοιδηματική αναισθησία ή tumescent anesthesia) σε συνδυασμό με ενδοφλέβιο καταστολή ή αλλιώς, ζάλη ή μέθη και, κατά συνέπεια, απαλλάσσονται της ενίοτε σοβαρής ανεπιθύμητης νοσηρότητας (καθώς και της εξαιρετικά σπάνιας, αλλά καταγραφομένης θνητότητας αυτών, ιδιαιτέρως σε επιβαρυμένους ασθενείς)

5. Πραγματοποιούνται σε συνθήκες ημερήσιας θεραπευτικής με ολιγόωρη ανάγκη νοσηλείας

6. Επιτρέπουν την άμεση επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες (μέσα σε λίγες ώρες), ακόμη και στην εργασία τους

7. Είναι αποτελεσματικότερες σε ό,τι αφορά την άμεση ικανότητα σύγκλεισης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φλεβών διαμέτρου μεγαλύτερης από 1,5 με 2 εκατοστά

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 22

8. Φαίνεται ότι έχουν καλύτερα αποτελέσματα και σε βάθος χρόνου, αφού συνοδεύονται από χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής, εξαιτίας περιορισμού του φαινομένου της νεοαγγειογένεσης (το οποίο συσχετίζεται κυρίως με την ενδογενή αντίδραση έναντι του χειρουργικού τραύματος και της επακόλουθης αιμορραγίας)

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 23

9. Είναι εξαιρετικά συμφέρουσες από κοινωνικο-οικονομική άποψη, αφού δεν απαιτούν νοσηλεία, βοηθώντας στην εν γένει εξοικονόμηση πόρων για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, στοιχείο αναγκαίο στις ημέρες μας και ιδιαιτέρως στην χώρα μας

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 24

10. Εξασφαλίζουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ιδιαιτέρα στα νέα άτομα, αφού προφυλάσσουν από την δημιουργία μετεγχειρητικών ουλών (στα σημεία χειρουργικών τομών), αλλά και υπερχρώσεων του δέρματος, σχετιζομένων με την αποδόμηση της αιμοσιδηρίνης σε περιπτώσεις απορρόφησης μετεγχειρητικών αιματωμάτων, επιπλοκών συχνών μεταξύ των υποβαλλομένων σε χειρουργικό εκρίζωση των ανεπαρκών φλεβών

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 25

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 26

Το πλαίσιο των ανωτέρω έχει με ακρίβεια αποτυπωθεί και καθορισθεί στις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας, δύο εκ των σημαντικότερων επιστημονικών φορέων, υπευθύνων για την διαχείριση των αγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο (The care of patients with varicose veins and associated chronic venous diseases: clinical practice guidelines of the Society for Vascular Surgery and the American Venous Forum.Varicose veins: diagnosis and management, J Vasc Surg. 2011 May; 53(5 Suppl):2S-48S. και NICE guidelines, Varicose veins: diagnosis and management [CG168 ] Published date: July 2013, αντίστοιχα).

Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές;


Στις ημέρες μας, γίνεται χρησιμοποίηση γεννητριών εκπομπής Laser ακτινοβολίας μήκους κύματος στα 1470nm, το οποίο απορροφάται εκλεκτικά από το ύδωρ των ενδοθηλιακών και μυϊκών κυττάρων του φλεβικού τοιχώματος, ενώ παράλληλα, η εκπομπή αυτής της ακτινοβολίας γίνεται από ίνες πλευρικής, ακτινικής και όχι εμπρόσθιας διάχυσης.

Παράλληλα, οι νέες οπτικές ίνες πέραν της ικανότητας πλευρικής, ακτινικής διάχυσης κατά συνεχή, σε μήκος 1 εκατοστού, τρόπο ή κατά δακτυλιοειδή τρόπο, είναι φτιαγμένες από υλικά που τις καθιστούν εξαιρετικά εύκαμπτες και ικανές να διεκβληθούν μέσα από ελικωμένες, αλλά και έντονα διατεταμένες (διαμέτρου 2 έως και 3 εκατοστών) φλέβες, διευρύνοντας σημαντικά το πεδίο των κλινικών εφαρμογών της μεθόδου.

Αυτά τα στοιχεία οδηγούν σε μία εκλεκτική, εντοπισμένη και περιορισμένης, αλλά ικανής για επίτευξη σύγκλεισης, απόδοση θερμικής ενέργειας αποκλειστικά στο καταλυόμενο φλεβικό τοίχωμα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται και η αποφυγή παλαιότερων περιγραφομένων επιπλοκών και ανεπιθύμητων παρενεργειών που καθιστούσαν προβληματική την χρησιμοποίηση των Laser των πρώτων γενεών.

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 27

Τί ισχύε στο παρελθόν;


Στο παρελθόν, επιπλοκές μετά από επεμβάσεις ενδοαγγειακής φλεβικής κατάλυσης με Laser έχουν καταγραφεί με γεννήτριες των 810, 890, 920 και 980 nm και γυμνές άκαμπτες ίνες πρόσθιας εκπομπής ακτινοβολίας των συσκευών των πρώτων γενεών, κατά τις αρχικές εφαρμογές της μεθόδου (η οποία γίνεται πλέον 26 ετών, αναφορά πρώτης επέμβασης από τους Puglisi, Tacconi A και San Filippo F το 1989).

Τα βασικά μειονεκτήματα αυτών των συσκευών έχουν συσχετισθεί με την υπέρμετρη και διάχυτη (μη στοχευμένη), απόδοση θερμικής ενέργειας εντός του φλεβικού αυλού, αφού προηγουμένως αυτή είχε απορροφηθεί εκλεκτικά κυρίως από την αιμοσφαιρίνη του αίματος και ακολούθως αποδοθεί στο φλεβικό τοίχωμα.

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 28

Έτσι, προκαλούνταν αξιοσημείωτες επιπλοκές και νοσηρότητα, σε συχνότητες συγκρίσιμες με αυτές του χειρουργείου, όπως:
 • Θρομβώσεις
 • Απανθράκωση του φλεβικού τοιχώματος και πολλές φορές ρήξη αυτού, αντί της επιδιωκόμενης ινωτικής συγκόλλησης, με αποτέλεσμα την δημιουργία περιαγγειακών εγκαυμάτων και έντονων φαινόμενων φλεγμονής, (φλεβιτιδικών ενοχλημάτων) ή ακόμη και εγκαυμάτων του δέρματος σε περιπτώσεις επιφανειακών φλεβών, με απώτερο αποτέλεσμα την δημιουργία εισολκών ή ακόμη και δύσμορφων ουλών
 • Εκδήλωση εκτεταμένων υποδορίων εκχυμώσεων
 • Θερμική κάκωση των συνοδών νεύρων, όπως είναι το σαφηνές και το γαστροκνήμιο νεύρο και πρόκληση μετατραυματικής νευρίτιδας
 • Έντονο άλγος τόσο κατά την διάρκεια της επέμβασης, όσο και ακολούθως καθιστώντας πολλές φορές την εκτέλεση της επέμβασης δυνατή μόνο με γενική ή περιοχική αναισθησία, αλλά και αυξάνοντας εν γένει σημαντικά την μετεπεμβατική νοσηρότητα
Επίσης, η μέθοδος είχε και περιορισμένο πεδίο εφαρμογών, αφού οι χρησιμοποιούμενες οπτικές ίνες ήταν αρκετά άκαμπτες και δύσκολο να διεκβληθούν μέσα από έντονα ελικωμένες φλέβες ή και σε έντονα επιφανειακές φλέβες προς αποφυγή δερματικών εγκαυμάτων.

Θεραπεία Κιρσών με Laser (Ενδοαυλικό) 29ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς γίνεται η θεραπεία Ευρυαγγειών με LASER;