close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Α. Κλασική Χειρουργική Αφαίρεση, με γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία

 

Τι είναι – Πώς γίνεται – Τι πρέπει να περιμένω…


Η κλασική χειρουργική θεραπεία συνιστάται συνήθως σε εκρίζωση της μείζονος ή της ελάσσονος σαφηνούς, καθώς και σε τοπικές εκριζώσεις των κιρσοειδώς διατεταμένων πλευρικών κλάδων τους.

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 1

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 2

Ήξερες ότι…


Η απομάκρυνση των ανεπαρκών στελεχών του επιπολής φλεβικού δικτύου με τοπική εκρίζωση αυτών με κατάλληλα άγκιστρα εφαρμοζόταν από την εποχή του Κέλσου και του Γαληνού.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι Trendelenburg, Keller και Mayo εισήγαγαν πλέον ριζικές τεχνικές απομάκρυνσης ανεπαρκών φλεβικών στελεχών, όπως η απολίνωση της σαφηνομηριαίας συμβολής και η εκρίζωση της μείζονος σαφηνούς φλέβας με χρήση εσωτερικών, αλλά και εξωτερικών, εκριζωτήρων.

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι επεμβάσεις αυτές εκτελούνταν μάλλον εμπειρικά, χωρίς να είναι επακριβώς γνωστές, τόσο οι παθοφυσιολογικές διαταραχές που καλούνταν να αντιμετωπίσουν, όσο και οι μεταβολές που μπορούσε να επιφέρει η εκτέλεσή τους

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 3


Ποιά είναι τα αποτελέσματα της κλασικής μεθόδου;

Η πρακτική αυτή φαίνεται ότι μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην εξάλειψη των εστιών ανεπάρκειας του επιπολής φλεβικού δικτύου (ανεξαρτήτως της διαμέτρου των ανεπαρκών φλεβών), όταν προηγείται αξιόπιστη και ακριβής ανάδειξη όλων των θέσεων φλεβικής παλινδρόμησης κατά τον προεγχειρητικό υπερηχογραφικό έλεγχο.

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 4


Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές; Τί πρέπει να προσέξω;

Η τεχνική απαιτεί συνήθως τη χρήση γενικής ή ραχιαίας ή και επισκληριδίου αναισθησίας και συνοδεύεται από σημαντική μετεγχειρητική νοσηρότητα:

  • μετεγχειρητικός πόνος

  • δημιουργία αιματωμάτων και οιδήματος

  • πρόκληση θρομβώσεων

  • πρόκληση λοιμώξεων τραύματος

  • δυσχέρεια εφαρμοζόμενης αναισθησίας

  • υποτροπές

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 5

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, ακόμη και όταν πραγματοποιούνται υπό ιδανικές συνθήκες, μπορεί να συνοδεύονται σε ένα σημαντικό ποσοστό (ίσο με 25-30% περίπου) με κλινικά σημαντική υποτροπή εξαιτίας του μετατραυματικού φαινομένου της νεοαγγειογένεσης, δηλαδή δημιουργία νεόπλαστων ανεπαρκών φλεβών γύρω από τις θέσεις των απολινωμένων σαφηνομηριαίων συμβολών, αλλά και της εκρίζωσης μεγάλων φλεβικών στελεχών.


Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 6


 


Β. Χειρουργική Αφαίρεση με υποδόριο, εξοιδηματική αναισθησία


Η σύγχρονη αγγειοχειρουργική δίνει τη λύση!

Προκειμένου να ξεπερασθεί η νοσηρότητα που σχετίζεται με την χορήγηση γενικής, ραχιαίας ή και επισκληρίδιας αναισθησίας κατά την εκτέλεση σαφηνεκτομών ή και τοπικής εκρίζωσης κιρσών, εφαρμόσθηκε (από τα τέλη της δεκαετίας του 90) η εκτέλεση αυτών των επεμβάσεων υπό υποδόριο εξοιδηματική αναισθησία, (tumescent anesthesia), ενός ιδιαίτερου είδους τοπικής αναισθησίας.

Στην OASIS MED Vein Clinic, χρησιμοποιούμε αυτού του είδους την πρακτική σε περιπτώσεις λήψης απόφασης για την εκτέλεση σαφηνεκτομών ή και τοπικής εκρίζωσης κιρσών, θεωρώντας την ως μία αποδεκτή και ωφέλιμη για τον ασθενή μέθοδο, ικανή να μειώσει την μετεγχειρητική νοσηρότητα που επάγεται από την γενική ή και τις περιοχικές μορφές αναισθησίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια, η μέθοδος συνδυάζεται και με ενδοφλέβιο καταστολή (ζάλη ή μέθη) που χορηγείται από ειδικό αναισθησιολόγο και λαμβάνει χώρα στην αίθουσα επεμβάσεων της OASIS MED, ONE DAY CLINIC.

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 7

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 8


Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου;

  • Στοχευμένη Αναισθησία, με ακρίβεια  

Η περιαγγειακή έγχυση του αναισθητικού διαλύματος εκτελείται πάντοτε στοχευμένα, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, μεταξύ του επιπολής και εν τω βάθει πετάλου της υποδόριας περιτονίας, όπου και βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας της η σαφηνής φλέβας.

Το επίπεδο της αναισθησίας που εξασφαλίζεται είναι συνήθως επαρκέστατο γι’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις, χωρίς να δημιουργείται κάποια ιδιαίτερη καθυστέρηση εξαιτίας της εκτέλεσης της υποδόριας διήθησης, ενώ εξασφαλίζεται επίσης και πολύ ικανοποιητική αιμόσταση.

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 9

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 10

  • Η αναισθησία καλύπτει μεγάλες περιοχές

Το βασικό διάλυμα που χρησιμοποιείται σε αυτού του είδους την αναισθησία παρασκευάζεται με την ανάμιξη παγωμένου φυσιολογικού ορού, λιδοκαίνης (ξυλοκαίνης), διττανθρακικών και αδρεναλίνης και επιτρέπει την χορήγηση μεγάλων όγκων, (έως και 2-2,5 λίτρων ανά επέμβαση) και συνεπώς, την αναισθητοποίηση μεγάλων περιοχών, στοιχείο απαραίτητο για την πραγματοποίηση μιας εκρίζωσης της σαφηνούς φλέβας, εκτεινόμενης από το έσω σφυρό μέχρι και την σαφηνομηριαία συμβολή. 
 

  • Ευκολότερη & Ταχύτερη Αποθεραπεία – Λιγότερος Μετεγχειρητικός Πόνος 

Η αποφυγή χορήγησης γενικής ή και περιοχικής αναισθησίας συμβάλλει δραματικά στη μείωση της μετεγχειρητικής νοσηρότητας.

Η προσθήκη της αδρεναλίνης δημιουργεί αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται ικανοποιητική αιμόσταση κατά την εκρίζωση των ανεπαρκών φλεβών και να αποφεύγεται κατά αυτόν τον τρόπο η δημιουργία εκτεταμένων αιματωμάτων μετεγχειρητικά, επιπλοκή αρκετά συχνή μετά από αυτού του είδους τις επεμβάσεις. 

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 11

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 12

Η βραδεία απορρόφηση του αναισθητικού διαλύματος (εξαιτίας της προκαλούμενης από την αδρεναλίνη, αγγειοσύσπασης) εξασφαλίζει παρατεταμένη μετεγχειρητική αναλγησία τουλάχιστον κατά την διάρκεια της ημέρας του χειρουργείου και συνδράμει σημαντικά στην αμεσότερη κινητοποίηση του ασθενούς και την αποφυγή μετεγχειρητικών θρομβώσεων.
 

  • Σύντομη Τεχνική, σε διάρκεια

Η συνολική διάρκεια μίας επέμβασης εκρίζωσης σαφηνών φλεβών με αυτού του είδους την αναισθησία δεν διαφέρει σημαντικά από αντίστοιχες με γενική, ραχιαία η και επισκληρίδιο αναισθησία. Εάν δε, συνυπολογισθεί και ο χρόνος εκτέλεσης των ανωτέρω αναισθησιολογικών πρακτικών τότε η συνολική διάρκεια αυτών των επεμβάσεων μπορεί να είναι και βραχύτερη.


Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές με τη νέα μέθοδο;

Η εκτέλεση της πρακτικής δεν απαλλάσσει τους ασθενείς από τα υπόλοιπα μειονεκτήματα των χειρουργικών μεθόδων και, κυρίως, από την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης υποτροπής, εξαιτίας του φαινομένου της μετατραυματικής νεοαγγειογένεσης και την δημιουργία νέων κιρσών.


Τοπικές Κιρσεκτομές. Έχουν αποτέλεσμα;


Αξίζει τελικά, όταν θέλω να δω αποτέλεσμα άμεσα;

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των πλευρικών κιρσοειδών κλάδων που συνυπάρχουν αρκετές φορές μαζί με τα ανεπαρκή στελέχη των σαφηνών, υπάρχουν διάφορες επιλογές και τακτικές.

Η αντιμετώπισή τους είναι βαρύνουσας σημασίας από αισθητικής άποψης (ιδιαιτέρως σε νέα άτομα)...

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 13

Η εκτέλεση τοπικών κιρσεκτομών στον ίδιο χρόνο έχει αρκετούς υποστηρικτές, αν και προσθέτει τραύματα και συνακόλουθη νοσηρότητα.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αρκετές μαρτυρίες που έχουν αναδείξει ότι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι παράπλευροι κιρσοί υποστρέφονται και αφομοιώνονται εντός του υποδορίου ιστού σε σύντομο χρονικό διάστημα (ενός με δύο μηνών) και μάλιστα χωρίς καμία άλλη παρέμβαση. Οπότε, η αίτηση των περισσοτέρων ασθενών για άμεση αισθητική αποκατάσταση καθιστά αυτήν την πρακτική λιγότερο προτιμητέα.

Χειρουργική Αφαίρεση (με Εξοιδηματική Αναισθησία) 14

Τί άλλες επιλογές θεραπείας έχω γι αυτούς τους κιρσούς;

Η εκτέλεση συμπληρωματικής Σκληροθεραπείας με αφρό (Aethoxesklerol 1%), είτε ταυτόχρονα, είτε και σε δεύτερο χρόνο, μετά από ποικίλο χρονικό διάστημα, αποτελεί μία άλλη δημοφιλή εναλλακτική θεραπευτική πρακτική, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την όποια επαγόμενη νοσηρότητα εξαιτίας των κιρσεκτομών.

Επίσης, η διαρκής εξέλιξη των χρησιμοποιούμενων οπτικών ινών καθιστά πλέον όλο και περισσότερο δυνατή τη Laser ενδοαυλική κατάλυση ΚΑΙ των παράπλευρων κιρσοειδών κλάδων, ακόμη και των πλέον επιφανειακών, ελικωμένων και διατεταμένων. Οι δυνατότητες των νέων οπτικών ινών, σε ό,τι αφορά την ικανότητα διεκβολής τους μέσα από έντονα ελικωμένες φλέβες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν...


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς γίνεται η θεραπεία με Ενδοαυλικό LASER Κιρσών;