close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι;


Πρέπει να ανησυχώ για επιπλοκές;


Η πιθανότητα εκδήλωσης δυσάρεστων επιπλοκών, ιδιαιτέρως αιμορραγικών, μεταξύ των εγκυμονουσών με κλινικές ενδείξεις και υπερηχογραφικές αποδείξεις πυελικής ανεπάρκειας είναι μάλλον υπερεκτιμημένη και εν πολλοίς αναιτίως και αδίκως επιφορτισμένη με υψηλή ανησυχία και υποψία.

Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι; 1

Κι αυτό, δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ συχνότερες και σοβαρότερες αιτίες για την εκδήλωση επιπλοκών, όπως είναι η αδράνεια μήτρας ή διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού ή και άλλα δυσάρεστα μαιευτικά συμβάντα και παθήσεις (συνύπαρξη επιπλεγμένων ινομυωμάτων, έκτοπη κύηση, διαταραχές πλακούντα, ιατρογενείς κακώσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού κτλ).

Πού οφείλονται οι επιπλοκές;


Οι συχνότερα αναφερόμενοι μηχανισμοί για την πρόκληση επιπλοκών είναι η ρήξη ενδοκολπικών ή ενδοτραχηλικών κιρσών κατά την διάρκεια φυσιολογικού τοκετού ή και η ατυχηματική, ιατρογενής ή και η αυτόματη ρήξη ενδοπυελικών κιρσών κατά την διάρκεια καισαρικής τομής, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που αυτοί εναγκαλίζουν στενά την μήτρα. 

Μπορεί να προβλεφθεί μια επιπλοκή;


Η ακριβής συχνότητα αυτών των δυσάρεστων επιπλοκών δεν έχει επακριβώς καθορισθεί, ακόμη και στις ημέρες μας.


Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι; 2

Συνεπώς, η πιθανότητα πρόκλησης επιπλοκών των κιρσών εγκυμοσύνης ΔΕΝ μπορεί με κανένα τρόπο να προβλεφθεί, ενώ παράλληλα είναι δυνατό να συμβεί και με τους δύο τρόπους τοκετού, δηλαδή με την καισαρική, αλλά και τον φυσιολογικό τοκετό. 

Πώς γίνεται η επιλογή κατάλληλου τρόπου τοκετού;


Η επιλογή του καταλληλότερου τρόπου τοκετού εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία, τις πρακτικές, αλλά και την εν γένει εκτίμηση του υπεύθυνου μαιευτήρα, σε σχέση πάντοτε με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την γενικότερη κατάσταση της υγείας της εγκυμονούσας.

Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι; 3

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι η διαπίστωση σημαντικής πυελικής ανεπάρκειας καθιστά τον τοκετό υψηλού κινδύνου και προδιαθέτει την εξασφάλιση ικανών συνθηκών και προϋποθέσεων για την ασφαλή εξέλιξη του, όπως:
  • Εκτέλεση του τοκετού σε οργανωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα (Νοσοκομείο ή και Κλινική)
  • Διασταύρωση, προετοιμασία και άμεση διαθεσιμότητα ικανής ποσότητας κατάλληλου αίματος για μετάγγιση (συνήθως 2-4 μονάδες)
  • Ύπαρξη οργανωμένης μονάδος εντατικής θεραπείας εντός του Νοσηλευτικού ιδρύματος (ιδανικά)
  • Κατάλληλη συνεννόηση ή και άμεση διαθεσιμότητα για παροχή βοήθειας από Αγγειοχειρουργό, αναλόγως των ιδιαιτέρων συνθηκών και απαιτήσεων που σχετίζονται τόσο με την αίσθηση ασφαλείας του υπεύθυνου Μαιευτήρα, όσο και της εγκυμονούσας
Επομένως, ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης για την εξέλιξη επικίνδυνων αιμορραγιών κατά την διάρκεια τοκετών σε εγκυμονούσες με πυελική ανεπάρκεια δεν έχει σχέση τόσο με την επιλογή του τρόπου του τοκετού, αλλά με την εξασφάλιση των ανωτέρω. 

Τί γίνεται στην περίπτωση που υπάρξει επιπλοκή στον τοκετό;


Ο έλεγχος των αιμορραγιών όταν συμβούν κατά την διάρκεια ενός σχετικού τοκετού, γίνεται με απλά χειρουργικά μέσα και τρόπους. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί, από τους Ιατρούς που τον εκτελούν, παρά τις συνήθεις χειρουργικές πρακτικές και δεξιότητες.
 

Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμη και μία απειλητική για την ζωή αιμορραγία, αυτού του είδους, μπορεί πολύ αποτελεσματικά να ελεγχθεί με τοποθέτηση των κάτω άκρων σε κατάρροπη θέση (τα κάτω άκρα χαμηλότερα από τον κορμό και την καρδιά) και άσκηση πίεσης επί του αιμορραγούντος αγγείου.

  
Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι; 4

Μπορεί να επανεμφανισθούν κιρσοί μετά τον τοκετό;


Οι κλινικές εκδηλώσεις της πυελικής ανεπάρκειας, δηλαδή οι πυελικοί κιρσοί, οι κιρσοί του αιδοίου, οι αιμορροΐδες, αλλά και συνοδοί κιρσοί των κάτω μελών συνήθως υποστρέφονται μετά από τον τοκετό, αναμένοντας την επόμενη κύηση της πολυτόκου προκειμένου να επανεκδηλωθούν και να απασχολήσουν. 

Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι; 5

Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι; 6

Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι; 7

Υπάρχει θεραπεία για τους κιρσούς εγκυμοσύνης;


Στην περίπτωση που οι κιρσοί  παραμείνουν μετά τον τοκετό και προκαλούν ενοχλήματα (ή έστω, επιβαρύνουν την αισθητική των πασχόντων γυναικών), τότε συστήνεται και δύνανται να θεραπευθούν
 
Πρωταρχικό βήμα σε μία ανάλογη θεραπευτική προσπάθεια είναι η εξάλειψη των θέσεων της ενδοπυελικής ανεπάρκειας, που συνήθως είναι οι ωοθηκικές φλέβες, οι φλέβες γύρω από τα παραμήτρια, την μήτρα και των τράχηλο, αλλά και κλάδοι της έσω λαγονίου φλέβας.
 
Αυτό είναι δυνατό στις ημέρες και εξασφαλίζεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα με ενδοαγγειακές τεχνικές αποκλεισμού αυτών ή αλλιώς εμβολισμού τους με την χρήση ειδικών σπειραμάτων (coils) ή και ειδικών ουσιών και σκευασμάτων, (χημειοεμβολισμός με ειδικές κόλλες ή και σκληροθεραπεία με αφρό).

Κιρσοί Εγκυμοσύνης και τοκετός. Πόσο επικίνδυνοι μπορούν να είναι; 8

Ο αποκλεισμός αυτών των ανεπαρκών φλεβών αποκαθιστά συνήθως τις υπεύθυνες αιμοδυναμικές διαταραχές και οδηγεί σε ύφεση των ενοχλημάτων, αλλά και σε υποστροφή των συνοδών κιρσών στο αιδοίο, τον πρωκτικό δακτύλιο ή και τα κάτω μέλη. 
 
Στην περίπτωση όμως που οι κιρσοί εγκυμοσύνης επιμείνουν δύνανται να αντιμετωπισθούν επιπροσθέτως είτε με συμπληρωματική σκληροθεραπεία (συνήθως με αφρό), είτε και χειρουργική εκρίζωση τους.